kpb

NOMA: MY PERFECT STORM - krakowska premiera

NOMA: MY PERFECT STORM (reż. Pierre Deschamps)
krakowska premiera w Kinie Pod Baranami

sobota, 25 lutego 2017, godz. 18.00

(for English version click HERE)

 


fot. Pierre Deschamps

 

FILMS for FOOD, dystrybutor filmu Noma: My Perfect Storm oraz Najedzeni Fest i Kino Pod Baranami zapraszają na krakowską premierę filmu połączoną z dyskusją oraz kolacją inspirowaną kuchnią nordycką.

 

Noma: My Perfect Storm to dokumentalny film Pierre’a Deschampsa przedstawiający sylwetkę René Redzepiego, szefa kuchni w legendarnej kopenhaskiej restauracji Noma. Smakosze z całego świata przyjeżdżają do Kopenhagi, żeby w wyróżnionej dwiema gwiazdkami Michelin restauracji spróbować dań jednego z najsłynniejszych współczesnych szefów kuchni, który zrewolucjonizował kuchnię nordycką.

 


René Redzepi (fot. Peter Brinch)

 

Po seansie w Kinie Pod Baranami odbędzie się dyskusja inspirowana filmem. Krakowskiej premierze towarzyszyć będzie również kolacja w Albertina Restaurant & Wine (ul. Dominikańska 3).

 

FILMS for FOOD to inicjatywa, która łączy świat sztuki filmowej z kulinariami. Udostępnia polskiej publiczności najlepsze filmy dokumentalne o tematyce związanej z jedzeniem. Pokazom filmowym towarzyszą spotkania z ekspertami, dziennikarzami, producentami żywności i kucharzami. Projekcje i dyskusje uzupełniają wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty itp.

 

BILETY:

Pokaz filmu Noma. My Perfect Storm: 23 zł
* Bilety dostępne w kasie Kina oraz online.

Kolacja: 150 zł
* Bilety na kolację dostępne w restauracji Albertina Restaurant & Wine.
Rezerwacje: albertina@albertinarestaurant.pl; tel. +48 12 333 41 10.

 

O FILMIE:

NOMA: MY PERFECT STORM | NOMA. MY PERFECT STORM
reż. Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015, 95’


fot. Pierre Deschamps

Do Nomy, która mieści się w starej dzielnicy Kopenhagi, w magazynach dawnej floty handlowej Danii, pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają by poznać kunszt jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską. 
Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca szykuje się do otwarcia nowego miejsca i podróżuje po świecie rezydując w restauracjach w Tokio, Sydney - a niedługo również w Meksyku.

 

REŻYSER O FILMIE:

Chciałem opowiedzieć historię człowieka, który żyje zgodnie z duchem naszych czasów - świadomy swoich uczuć i pragnień nieustająco się rozwija (…). Historię syna emigrantów, który czerpie z różnic między ludźmi, silnych relacji z nimi, w których jest miejsce zarówno na radość jak i smutek czy zranienia. Interesowało mnie jak ten młody człowiek, wciąż trochę zaskoczony faktem, że ktoś chce zrobić o nim film, zupełnie ignoruje lub bawi się swoją pozycją kucharza-celebryty, gotowania nie traktuje jako sztuki a kucharzy nie myli z artystami.
Pierre Deschamps, reżyser

 

ZWIASTUN:

 

PARTNERZY:

      

 

archiwum